Gå till innehåll
Hufvudsta Ridklubb
Hufvudsta Ridklubb
En bild

Interna tävlingar

Tävlingskommittén på Hufvudsta Ridklubb arrangerar varje år ett flertal interna tävlingar för alla klubbens medlemmar. Från Blåbärsstyrning för de allra yngsta eleverna till Klubbmästerskap i hoppning och dressyr för de mest erfarna medlemmarna.

Att vara med på klubbtävling

  • Du måste vara medlem i klubben
  • Välj den aktivitet som matchar din nivå. Här hittar du nivåbeskrivning
  • Önska tre hästar/ponnyer när det anges
  • Betalning sker via Swish vid samling
  • Du använder ponnyns/hästens egna utrustning
  • Sporrar får användas om du är van att rida med sporrar och har ridit hästen/ponnyn med sporrar tidigare

Datum för de olika aktiviteterna läggs upp i kalendern så snart planeringen för varje termin är klar. Mer information om de olika aktiviteterna sätts upp på anslagstavlan i Servicehuset cirka 3 veckor innan tävling. Anmälan öppnar alltid måndag kl 18.00, två veckor innan tävlingsdagen (om inget annat anges). Anmälan görs till tk@hufvudstaridklubb.se. Det är först till kvarn som gäller. Viktigt att du som anmäler vet att du kan delta, så att du inte tar någon annans plats i onödan. Får du förhinder är det viktigt att du meddelar detta snarast, så att en reserv kan få plats samt att ridskolan kan planera hästarnas arbetstimmar.

Ponnystyrning

En första bekantskap med tävlingsmomentet för de barn som ganska nyligen har börjat rida. Här ska du först leda en ponny runt en enklare bana och därefter skritta samma bana. Du får ha ledare, men du ordnar med det på egen hand. Ridlärarna delar ut ponnyer. Alla deltagare får diplom och vi avslutar med en gemensam fika
Klädsel: Prydlig
Nivå: NYB-0

Blåbärsstyrning

En träningstävling för våra yngsta och mindre rutinerade ryttare på ponny. Här gäller det att styra runt på en enkel bana i skritt och trav. Till exempel ska du styra ponnyn i en slalombana, göra halt mellan två koner och genomföra några av de lättare ridvägarna. Du får poäng för varje genomfört moment så att du vet vad du ska träna vidare på. Alla deltagare får diplom, poängprotokoll och vi avslutar med en gemensam fika. Du får ha ledare, men du ordnar med det på egen hand. Ridlärarna delar ut ponnyer. Banan sätts upp i samband med anmälningslistorna så att du hinner memorera den.
Klädsel: Prydlig
Nivå: 0-1

HuRK-hoppet

En tävling för de barn och ungdomar som kommit lite längre i sin ridning. Här ska du ta dig runt en bana i skritt, trav och galopp, göra halt vid utsatta punkter och rida några av de knepigare ridvägarna. Ett litet hinder ingår också. Du som deltar i denna tävling ska kunna rida utan ledare samt ha hoppat ett par gånger på lektion. Ridlärarna delar ut ponnyer. Banan sätts upp i samband med anmälningslistorna så att du hinner memorera den.
Klädsel: Prydlig
Nivå: 2

Travhoppet

En tävling på ponny där du travhoppar en liten bana, som även kan ha vissa lydnadsövningar inbakat. Här gäller det att du känner dig hyfsat säker på hoppning.
Klädsel: Prydlig
Nivå: 2-3

Programträning

För dig som inte har ridit så många dressyrprogram eller vill prova för första gången. Ofta har du möjlighet att göra om något av det som varit extra svårt.
Klädsel: Valfritt
Nivå: 3-5

Tävla mot dig själv

I den här dressyrtävlingen kan alla få medalj och du tävlar enbart mot dig själv. Du väljer själv program: LC, LB eller LA. För att få bronsmedalj ska du rida på över 60%. För att få en silvermedal ska du rida på minst 63% för ponny och 64 % för häst. För att få en guldmedalj ska du få mer än 65% på ponny och 67% på häst.
Klädsel: Prydlig
Nivå: 3-5

Klubbmästerskap i dressyr

Klubbmästerskapen är den högsta nivån av våra interna dressyrtävlingar. KM rids i LB eller LA och döms av utomstående domare.

Här gäller det att klara av alla ridskolans ponnyer eller hästar utan hjälptyglar, eftersom de fördelas genom lottning. Lottningen går till så att du drar ett lottnummer och väljer häst i den ordning som står på lappen. Till omgång två vänds valordningen och du som valde häst först till omgång ett väljer nu sist. Klubbmästare blir den som samlat ihop högst KM-poäng efter två omgångar. Är det tio deltagare med får den som vinner omgången 11 KM-poäng, tvåan får 9 och sedan räknar man ner. Om två ekipage är likaplacerade på 1-3 plats i någon av grundomgångarna skiljs de åt enligt TR. Om två personer har lika många KM-poäng efter två omgångar räknas deras programprocent ihop. Har de lika höga procent särskiljs de genom bästa placering.
Klädsel: Vita ridbyxor och kavaj
Nivå: 4-5

Klubbmästerskap i hoppning

Klubbmästerskapen är den högsta nivån av våra interna hopptävlingar. Banan är tekniskt svårare än till exempel i Kaffe HuRKen och hindren är högre; 90 cm för häst och 70-80 cm för ponny. Här gäller det att klara av alla ridskolans ponnyer eller hästar eftersom de fördelas genom lottning. Lottningen går till så att du drar ett lottnummer och väljer häst i den ordning som står på lappen. Till omgång två vänds valordningen och du som valde häst först till omgång ett väljer nu sist. Klubbmästare blir den som samlat ihop högst KM-poäng efter två omgångar. Är det tio deltagare med får den som vinner omgången 11 KM-poäng, tvåan får 9 och sedan räknar man ner. Om två personer har lika många KM-poäng efter två omgångar skiljs de åt genom antal fel i omhoppning, sedan grundomgång. Har de lika många fel särskiljs de genom bästa placering.
Klädsel: Vita ridbyxor och kavaj
Nivå: För dig som rider i hoppspecialen på fredagar. Hoppar du inte på fredagar ska du prata med Linda innan du skriver upp dig.

Är du osäker på vilken nivå du rider hittar du det på lektionsschemat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Övrig information

På några av aktiviteterna får du själv önska ponny/häst. Tänk på att inte önska en häst som du aldrig ridit tidigare, eller kanske bara ridit någon enstaka gång.

För att det ska bli trevligt och roligt för både ryttare och ponny/häst är det instruktörerna som har sista ordet då de sätter ut hästar. De interna tävlingarna sker utanför ridskolehästarnas vanliga schema och därför är det viktigt att belastningen blir så jämn som möjligt.

Resultat läggs upp i klubbens digitala kanaler.

När instruktörerna sätter hästar har de bland annat följande i åtanke:

- Vad har hästen gjort den senaste tiden

- Vilken dagsform har hästen

- Hur kompatibla är ryttare och häst

Under tävlingsdagen hjälps vi alla åt med olika funktionärsposter samt iordningställande av domartorn, ridhus eller utebana.

Vi ser gärna att du som deltar borstar på din häst lite extra på tävlingsdagen och gärna smörjer utrustningen. Gäller framför allt aktiviteter från nivå 3 och uppåt. Ibland krockar aktiviteterna med hästarnas hagtid, men då gör du det bästa av situationen. Prata alltid med stallpersonalen innan du tar in en häst från hagen.

Har du frågor kring aktiviteterna eller andra önskemål kan du höra av dig till oss på tk@hufvudstaridklubb.se

Publicerad: 2022-12-09

Senast uppdaterad: 2023-09-06

Författare: Lisa Karlsson

Sponsorer

Besöksadress

Hufvudsta Gård

171 73 Solna

Orgnr: 815200-4308

Stallet är under terminen öppet:

Vardagar 07.30-22.00, Helger 07.30-18.00

Kontakta oss:

Telefon: +46 (0)8 83 12 34

E-post: styrelsen@hufvudstaridklubb.se